Připravili jsme pro Vás náš Vavřinecký sýr pro pohodlné kulinářské použití.
Polotvrdý polotučný sýr s nízko dohřívanou sýřeninou. Obsahem tuku v sušině minimálně 40 %. Je vyráběn z kravského šetrně pasterovaného mléka.
Vavřinecký sýr je prvním zrajícím sýrem, se kterým jsme v začátcích farmy začínali.
Sýr je spíše sušší a lámavější. Díky tříměsíční zrací době, je tento sýr chutí vyzrálejší v aromatu a chuti, která zůstává déle na jazyku. Na jazyku má sýr v sobě mírnou perlivost, která se rozšiřuje s časem zrání sýra. Pokud by se sýr nechal zrát více jak šest měsíců, začne se měnit na tvrdý sýr. Vzdáleně může svou suchostí připomínat Parmezán nebo velmi vyzrálou dvou až tříletou Goudu (co se týká perlivosti – ne chutí). Tento sýr doporučujeme k výrazným spíše červeným vínům.
Sýr po výrobě zraje minimálně tři měsíce v našem sklepě. Sýr je hned po výrobě téměř každý den opečovávaný naším sýrmistrem po celou dobu jeho zrání.
Při výrobě používáme pouze rostlinná syřidla. Sýry jsou tedy vhodné i pro vegetariány.
Pro vyniknutí chutě je třeba sýry chvíli (cca 0,5hod) nechat v pokojové teplotě, pokud byly předtím skladován v chladu.