Výběr zrajících sýrů
Horský s koriandrem
Zrající sýr polotvrdý, plnotučný sýr s obsahem tuku v sušině minimálně 48 %. Je vyráběn z kravského šetrně pasterovaného mléka.
Sýr má plnou smetanovou chuť danou výrobou z plnotučného mléka s mírně nasládlou chutí vzniklou propíráním sýřeniny.
Sýr po výrobě zraje minimálně tři měsíce v našem sklepě. Sýr je hned po výrobě téměř každý den opečovávaný naším sýrmistrem po celou dobu jeho zrání.
Sýr sv. Barbory s pepřem
Zrající sýr polotvrdý, holandského typu s nízko dohřívanou sýřeninou (do 42 stupňů). Jedná se o plnotučný sýr s obsahem tuku v sušině minimálně 48%. Je vyráběn z kravského šetrně pasterovaného mléka.
Sýr má plnou smetanovou chuť danou výrobou z plnotučného mléka s mírně nasládlou chutí vzniklou propíráním sýřeniny. Chuť sýra se dá přirovnat k Edamu (pozor neplést si s českým EIDAMem) a Goudě. Pro vyniknutí chutě je třeba sýr chvíli (cca 20 - 30 min) nechat v pokojové teplotě, pokud byl předtím skladován v chladu.
Sýr po výrobě zraje minimálně tři měsíce v našem sklepě. Sýr je hned po výrobě téměř každý den opečovávaný naším sýrmistrem po celou dobu jeho zrání.
Sýr byl pojmenován dle prvorozené dcery farmáře Antonína Šmakala, majitele farmy BioVavřinec.
Vavřinecký sýr
Polotvrdý polotučný sýr s nízko dohřívanou sýřeninou. Obsahem tuku v sušině minimálně 40 %. Je vyráběn z kravského šetrně pasterovaného mléka.
Vavřinecký sýr je prvním zrajícím sýrem, se kterým jsme v začátcích farmy začínali.
Sýr je spíše sušší a lámavější. Díky tříměsíční zrací době, je tento sýr chutí vyzrálejší v aromatu a chuti, která zůstává déle na jazyku. Na jazyku má sýr v sobě mírnou perlivost, která se rozšiřuje s časem zrání sýra. Pokud by se sýr nechal zrát více jak šest měsíců, začne se měnit na tvrdý sýr. Vzdáleně může svou suchostí připomínat Parmezán nebo velmi vyzrálou dvou až tříletou Goudu (co se týká perlivosti – ne chutí). Tento sýr doporučujeme k výrazným spíše červeným vínům.
Sýr po výrobě zraje minimálně tři měsíce v našem sklepě. Sýr je hned po výrobě téměř každý den opečovávaný naším sýrmistrem po celou dobu jeho zrání.
Při výrobě používáme pouze rostlinná syřidla. Sýry jsou tedy vhodné i pro vegetariány.
Pro vyniknutí chutě je třeba sýry chvíli (cca 0,5hod) nechat v pokojové teplotě, pokud byly předtím skladován v chladu.